Overfladebehandling af trægulve
En gulvafslibning laves som regel efterfulgt af en overfladebehandling såsom olie, lak eller lud og sæbe, alt efter hvilket udtryk man ønsker gulvet får, og hvad det skal kunne holde til. Dit trægulv vil naturligvis have et udtryk i sig selv, alt efter hvilken træsort det er og hvordan det er blevet lagt, men det er med overfladebehandlingen, at man virkelig kan give gulvet et nyt look.
Det er strengt nødvendigt at en gulvafslibning efterfølges af en overfladebehandling, da det er med til at beskytte dine gulve og dermed forlænge levetiden på dem.
Hver type af behandling har sine fordele og ulemper, hvor nogle vil passe bedre til dit gulv og din livsstil, end andre.
Inden vi starter på din opgave, gennemgår vi de forskellige behandlingstyper sammen med dig, så vi i fællesskab træffer det rigtig valg.
Typer af overfladebehandling
- Naturlak & Hvid lak
- Oliegulve
- Lud & Sæbebehandlet gulv
Er du til et elegant og naturligt gulv, som fremhæver træets årer og struktur på flotteste vis? Skal det også være nemt at vedligeholde, samtidig med at det skal kunne stå imod hverdagens mange aktiviteter, som helt naturligt slider på gulvet? Hvis ja, så kunne et lakbehandlet gulv sagtens være noget for dig.
Lak er den mest populære overfladebehandling til trægulve og det er ikke uden grund.
En lakbehandling er den absolut mest slidstærke overfladebehandling, man kan byde sit trægulv, da den kan stå imod væskespild, husdyr, børnelegetøj og generel slitage. Når lakken hærder op, giver det en robust overflade, der udelukkende kan rengøres med vand eller støvsuges.
Vi ynder altid at give dit trægulv 3 gange lak, så det har noget at stå imod med, og du dermed får glæde af din investering i så lang tid, som muligt.
Uanset om du er til hvid lak, eller naturlak, afslutter vi altid med en 2-komponents lak, når vi er ude hos dig.
2-komponents lak, er en naturlak med hærder, hvilket vil sige, at man normalvis anvender det på gulve, hvor der er meget trafik, såsom butikker, kontorer, eller lignende.
Man finder ikke en mere holdbar overfladebehandling end denne til trægulve, og derfor kunne vi ikke drømme om at tilbyde vores kunder andet.
Skulle uheldet være ude og man får lavet en dyb ridse i sit lakbehandlede gulv, vil det desværre kræve at man sliber gulvet om og behandler det på ny, for at udbedre fejlen. Der skal dog en del til, før dette bliver nødvendigt.
Hvis ridsen ikke er for dyb, eller lakken kun er begyndt at give op hist og her, kan man med fordel få en genlakering. Dette indgreb koster væsentlig mindre end en fuld lakering og slibning, og så kan vi færdige på den dag vi ankommer.
Naturlak er en gennemsigtig overfladebehandling, nogle kalder den sågar ”usynlig”.
Man bør vælge naturlak, hvis man ønsker et resultat der forskønner træets struktur og naturlige farve. Hos ProfGulve arbejder vi kun med de bedste brands og derfor er vores sortiment af naturlak udelukkende fra den svenske producent Bona.
Som navnet antyder, giver hvid lak en mere hvid og lys finish, end naturlak. Det betyder derfor også at det får rummet til at lyse lidt mere op. Lakken er simpelthen hvid pigmenteret, hvilket betyder at du får et lyst gulv, men det er ikke kridhvidt. Du vil stadig kunne se strukturen i dit trægulv, men ikke i samme grad som hvis du havde valgt naturlak.
Hvid lak er en smule dyrere end naturlak, da der er mere arbejde forbundet med denne overfladebehandling.
Et oliebehandlet gulv er en vældig populær løsning, da olie kan avendes på alle former for trægulve. Er man til et gulv der har et ”glødende- og et varmt” finish, så burde man overveje et oliegulv. Dog er denne overfladebehandling ikke lige så slidstærk som lak, men det er bestemt modstandsdygtig overfor slid og væskespild. Kommer man til at lave en ridse, så kan man som udgangspunkt slippe afsted med det, ved at komme lidt olie på en klud og gnubbe det ind. Det giver god mening at bruge samme producent som gulvet er olieret med, så her kan vi passende oplyse, at vi arbejder kun med produkter fra den engelske producent Timberex.
Man kan godt sige oliegulve forpligter, da de kræver lidt vedligeholdelse gennem årerne – til gengæld bliver de også kun smukkere med tiden.
For at vedligeholde gulvet, kræver det blot en genbehandling. Det er cirka en gang hvert 1-2 år, men det afhænger selvfølgelig af hvor meget man slider på det.
En genbehandling er dog en noget billigere løsning end fuldslib efterfulgt af 3 oliebehandlinger, og det tager som regel ikke mere end en eftermiddags tid at friske dem op.
Lud- og sæbebehandling er en af de mindre dyre overfladebehandlinger, men det er på ingen måde ensbetydende med, at det ikke er en fornuftig løsning – det er nemlig et fremragende gulv.
Et lud og sæbebehandlet gulv er Ikke alene en fornøjelse at gå på, det er absolut også den lyseste overfladebehandling man kan vælge til sit trægulv.
Hvid Lud, som også går under betegnelsen ”kalkvand”, er en stærk basisk væske, som bl.a. er udgjort af fortyndet kalk. Når vi skal gøre dit nyslebet gulv flot og hvidt, starter vi processen med at give dit en omgang lud. Når vi påfører dit gulv en ludbehandling sker der det, at luden trænger ned i træet og tørre op, hvor tørringsprocessen gør at luden samler sig til små kridtsten igen, og det er hovedsageligt denne del af opgaven, der giver det hvide look.
En ludbehandling er samtidig med til at stoppe garvesyreprocessen i træet. Garvesyren medfører simpelthen at træet, helt naturligt, bliver mere gult med tiden.
Derudover er luden med til at klargøre trægulvet, til de efterfølgende sæbebehandlinger, som er med til at blødgøre gulvets overfalde og give et naturligt, samt beskyttende finish.
Det er en af de mindre modstandsdygtige overfladebehandlinger, men den kan stadig stå imod det meste. Grunden til den er lidt mindre slidstærk, er fordi man ikke får en lukket overflade. Træet står simpelthen åbent og dermed kan snavs og skidt nemmere trække ned. Det er derfor vigtigt at du plejer dit gulv, ved at vaske det, helst en gang om ugen, men som minimum en gang om måneden i en blanding af vand, sæbespåner og lud.
Et lud- og sæbebehandlet gulv selvfølgelig modstandsdygtige overfor snavs og skidt, så længe det bliver vedligeholdt. Man vil efter et par gange, opleve at vedligeholdelsen bliver lettere, da der dannes en beskyttende hinde over træet. Vi vil dog anbefale at du er realistisk omkring vedligeholdelsen, ellers kan det i værste tilfælde ende med at du står med et ødelagt trægulv, fordi det ikke har nogen overfladebehandling, der kan stå imod slitage og uheld.
Kommer der en dyb ridse i gulvet, så kan det som regel fikses med lidt af den blanding man vedligeholder sine gulve i.